De stad Rome // must-see’s, oude centrum, Colosseum, Trevi Fontein, Vaticaan

De stad Rome is een van de bekendste steden in de wereld. Een bolwerk van historische gebouwen en locaties die tezamen het verhaal van een bewogen verleden vertellen. Rome was de hoofdstad van het Romeinse Rijk en dit neemt in veel opzichten een cruciale plek in onze geschiedenis in. Hier ligt de grondslag van onze huidige samenleving. Welk historisch gebouw je ook betreedt, het ademt stilte, kennis, grootheid, magie. Daar komt nog bij dat je hier heerlijk kunt eten, lekker kunt flaneren, chique kunt shoppen. Het kan heet zijn, maar eenmaal in een van de vele kathedralen of musea in deze stad, heb je daar geen last meer van. Het is hier prachtig!

Dwars door de stad Rome heen stroomt de Tiber. Deze rivier deelt de stad niet alleen planmatig in tweeën, ook gevoelsmatig is er verschil tussen het oude centrum van Rome ten oosten van de Tiber en Trastevere ten westen van de Tiber.

De stad Rome is prachtig! Wacht niet langer en boek alvast vliegtickets via de Vliegtickets banner hiernaast. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt!

Het oude centrum van Rome en alle must-see’s

Het oude, beroemde centrum van Rome heeft grote trekpleisters zoals het Pantheon, de Spaanse Trappen (Piazza di Spagna), het Forum Romanum, Campo dei Fiori, de Trevi fontein en het Colosseum. Het geeft je het grootse Romegevoel dat je van tevoren had verwacht. Als je in een hop-on-hop-off bus door de stad rijdt heb je het best druk met kijken naar links en naar rechts, want op iedere straathoek staat wéér zo’n adembenemend juweel van een bouwwerk, of een ruïne van een ooit adembenemend bouwwerk. Als je nooit eerder in de stad Rome bent geweest, is zo’n toer door de stad de ideale manier om je een beetje te oriënteren. Hierna kun je het meeste in het centrum lopend verkennen. Het hart van de stad is namelijk niet zo groot, alle bezienswaardigheden staan relatief dicht bij elkaar. Op een kaart of op een smartphone kun je zien hoeveel straatjes en steegjes er wel niet zijn. Ook kun je vertrouwen op de hulpvaardigheid van voorbijgangers.

Colosseum
Het is misschien wel het de bekendste bezienswaardigheid in de stad Rome. Het is het gezicht van Rome. Het is een van de meest karakteristieke overblijfselen van het Romeinse Rijk: het Colosseum. Het amfitheater werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en was eeuwenlang de plek waar brute dieren en mensengevechten plaatsvonden. In de loop der eeuwen zijn er waarschijnlijk zo’n 300.000 tot 500.000 mensen in het Colosseum gestorven. Hoewel het onder het publiek zeer populair was, werden mensengevechten met de komst van het Christendom in het jaar 404 afgeschaft. Nadat het nog een tijdje gebruikt werd voor dierengevechten raakte het Colosseum in verval. Het werd door Romeinse families zelfs gebruikt als steengroeve; hier kon je eenvoudig bouwmaterialen vandaan halen om nieuwe kerken en paleizen te bouwen. Pas in 1749 zag de toenmalige paus de historische waarde in van het Colosseum. Een ticket kost 12 euro (volle prijs), 7,50 voor Europese jongeren tot en met 25 jaar en gratis voor jongeren tot 18 jaar. Er zijn ook speciale groepskortingen. Vergeet niet dat je met hetzelfde ticket ook het Forum Romanum en de Palatine heuvel op kan.

Pantheon (en Piazza della Rotonda)
Ook het Pantheon kan tot een van de bekendste bezienswaardigheden in Rome genoemd worden. In het jaar 27 voor Christus werd het Pantheon gebouwd, maar door een grote brand moest het in de jaren 118-125 na Christus  herbouwd worden. Het was oorspronkelijk een tempel, maar toen het in 609 na Christus door een Romeinse keizer werd geschonken aan de paus, werd het een kerk: Santa Maria ad Martyres. Als dit nooit was gebeurd, was het Pantheon waarschijnlijk afgebroken. De meeste niet-christelijke tempels werden in de eeuwen erna namelijk wel afgebroken. Het Pantheon heeft een mooie ronde vorm, en de toegang is gratis. Bedenk wel dat het een nog actieve kerk is waardoor je wel respect moet hebben voor de stilte die er in de kerk heerst. Tegenover het Pantheon staat Piazza della Rotonda, die vooral bekend staat als ‘het plein bij het Pantheon’.

Trevi fontein
De Trevi fontein kan met recht de bekendste fontein in de stad Rome genoemd worden. Het is ook de grootste fontein van Rome; namelijk 26 meter hoog en 22 meter breed. Vroeger kwamen er drie wegen uit op het plein bij de fontein, daar dankt de Trevi(=drie)fontein zijn naam nog aan. Het bouwwerk symboliseert de oceaan; het ene paard van de strijdwagen is rustig en de andere stijgert. De oceaan heeft namelijk ook twee gezichten. Zo zijn er nog talloze details in het bouwwerk te vinden. De fontein staat er pas sinds het jaar 1762 en is daarmee niet zo oud als de meeste mensen denken. Toch stond er vroeger een andere fontein op de plek, todat een paus in 1629 vond dat de fontein niet groot genoeg was. Hij gaf de opdracht tot een nieuwe fontein.

Als je met je rug naar de fontein staat met je ogen dicht, en met je rechterhand een muntje over je linkerschouder in de fontein gooit, zal je ooit terugkeren naar Rome. Dat is de mythe die rondgaat. Werp je twee muntjes, dan zal je je geliefde in de stad ontmoeten. Drie leidt tot een huwelijk of een scheiding. De muntjes in de fontein worden door de gemeente Rome besteed aan goede doelen. Een afbeelding van de fontein vind je hiernaast.

Castel Romano Designer Outlet
Het is zoals een outlet moet zijn. Hoge kortingen en een flink aatnal topmerken bij elkaar. Je kunt hier natuurlijk niet heen voordat je het Colosseum of Forum Romanum hebt gezien, maar dit is misschien een mooie afsluiter van een weekje in de stad Rome. Hoge kortingen (35-45%) in combinatie met topmerken zoals Calvin Klein, Burberry, Tommy Hilfiger, Pinko, Michael Kors, Hugo Boss, Vans, Guess en The North Face kenmerken deze outlet. Als je nog nooit een outlet hebt gezien vind je het hier gegarandeerd geweldig, ga je vaak naar outlets dan is deze misschien een beetje klein. De bus kost 15 euro retour vanaf Rome Termini.

Roma Pass
Omdat er vooral in de zomermaanden overal lange wachtrijen zijn, is het verstandig om zoveel mogelijk je tickets online te bestellen. Je kunt ook een zogenaamde Roma Pass kopen, waarmee je gedurende drie dagen ongelimiteerd van het openbaar vervoer gebruik kunt maken en toegang hebt tot de eerste 2 bezienswaardigheden naar keuze (uit een lijst van 40). Verder krijg je korting op de toegangsprijs bij de meeste andere monumenten, musea en evenementen.

Trastevere  

Trastevere is een wijk ten zuidwesten van het oude centrum en is te bereiken via de monumentale bruggen die beide stadsdelen met elkaar verbinden. Het dichtstbij Trastevere zijn de drie bruggen bij Isola Tiberina, het sfeervolle eilandje in de zuidelijke bocht van de Tiber. De brug aan de noordkant van het eilandje is de Pons Fabricius. Dit is de oudste brug van de stad Rome, vermoedelijk al gebouwd in 62 v. Chr.

Eigen identiteit
Trastevere heeft een eigen identiteit. Hier wonen ‘de echte Romeinen’, trotse mensen die in de schilderachtige straatjes een geheel eigen leven leiden dat niet speciaal draait om de toeristische trekpleisters aan de andere kant van de rivier. Je zou het kunnen vergelijken met de Amsterdamse Jordaan. Toch kun je hier als toerist ook prima terecht. Qua Italiaanse lekkernijen is dit misschien wel de beste plek in heel Rome. Ze hebben hier de ijssalon waar ze het allerlekkerste ijs van Rome maken: Gelateria del Viale. Wil je iets eten op een plek waar niet veel toeristen komen? Dan kun je dat het beste doen rondom kerk Santa Cecilia. Ristorante Dal Carbonaro of Roma Sparita zijn voorbeelden van twee goede restaurants op deze plek.

Piazza di Santa Maria
Op het Piazza di Santa Maria plein in Travestere bruist het van genot, plezier en cultuur. Het plein is een centraal punt waar veel kleine straatjes op uit lopen. Er spelen muzikanten bij de fontein, koopwaar wordt hier en daar  aangeboden, en prominent achteraan staat het magnifieke Basilica di Santa Maria in Trastevere. Deze basiliek is van binnen en van buiten zeer indrukwekkend, een robuust gebouw dat tot de nok beschilderd en versierd is met veel kleuren, donker hout en goud. De horeca is op deze plek goed vertegenwoordigd, en de cappuccino is drie keer zo duur als bij het tentje om de hoek (waar je voor €1 de allerbeste cappuccino van Rome kunt drinken, al was het alleen maar vanwege de prijs). Het beste kun je dus op het plein genieten van alles wat je hoort en ziet om verderop te genieten van heerlijke Italiaanse koffie.

Vaticaanstad 

Deze kleinste onafhankelijke staat ter wereld ligt ten noorden van Trastevere aan dezelfde kant van de Tiber. Je bent eigenlijk niet in Rome geweest als je dit niet hebt bezocht: Vaticaanstad. Met een beetje geluk kun je een Pauselijke toespraak bijwonen op het Piazza San Pietro. Gelovig of niet, te midden van al die mensen op dit wereldberoemde plein is zoiets erg mooi.

Musei Vaticani
De Vaticaanse Musea (Italiaans: musei Vaticani) is een groep musea binnen de grenzen van het Vaticaanstad. Het is een enorme schat aan ongeëvenaarde historische kunstwerken, verdeeld over vierenvijftig zalen. In totaal bezitten de musea samen zo’n 70.000 kunstschatten, zo’n 20.000 zijn er tentoongesteld. Zoals De Sixtijnse kapel met hoog op het plafond Michelangelo’s beroemde De Schepping van Adam. En de 120 meter lange Kaartengalerij, een lang vertrek met veertig schilderijen van topografische kaarten, van alle gebieden van Italië. De panelen zijn tussen 1580 en 1583 gemaakt door Ignazio Danti in opdracht van de Paus. Het gouden en tierlantijnen plafond in deze galerij is een blinkend verhaal op zichzelf. Afbeelding hieronder: Sixtijnse kapel.

Het Etruskische Museum
Belangrijke stukken uit de Egyptische en Etruskische oudheid worden in het Gregoriano Etrusco Museum (Italiaans: Museo Gregoriano Etrusco) bewaard. Ook dit museum is onderdeel van Musei Vaticani. Voor de Romeinen was de Etruskische beschaving ongeveer wat de Romeinse beschaving is voor ons. Rome werd gedurende 150 jaar geregeerd door de Etrusken en na de overwinning van de Romeinen op de Etrusken, namen zij het Etruskische schrift, de cultuur, de godsdienst en de genen voor een groot deel mee het Romeinse tijdperk in. Je zou dus ook kunnen zeggen dat er iets van de Etrusken in ons zit. Er zijn vazen, sarcofagen, mythologische objecten en figuren te zien, maar bijvoorbeeld ook het Egyptische dodenboek.

De Vaticaanse Musea bestaan uit een aantal gallerijen, waaronder Greek Cross Gallery, Salla delle Muse, Gallery of the Statues, allemaal rond Cortile del Belvedere: het impossante plein in Vaticaanstad.

Andere steden in de regio

In de buurt van Rome vind je een aantal steden die zeker de moeite waard zijn. Natuurlijk is er in de stad Rome zelf veel te doen, maar als je dit allemaal hebt gezien dan raden wij de steden Tivoli en de stad en regio Frascati aan. Even de drukke stad uit en de omgeving van de stad Rome verkennen!

Tivoli (afbeelding hiernaast)
Een aanrader is de zeer oude stad Tivoli. Je kan er komen met de bus (reistijd: 40 minuten). De eerste bewoning van deze plek stamt uit de 13e eeuw voor Christus. De stad was toen al zeer geliefd vanwege de schilderachtige ligging en het prettige klimaat; de stad ligt namelijk op een heuvel. In de stad vind je een amfitheater en prachtige villa’s. De meest opmerkelijke villa is Villa d’Este, in het centrum van Tivoli. In de tuin die bij de villa hoort staan meer dan 100 fonteinen! Niet gek dat de villa dan ook is gebruikt voor filmdecors.

Frascati
De stad Frascati heeft dezelfde vlag als Rome; geel en rood. Deze eer werd de stad toegekend nadat zij als enige in de omgeving haar poorten opende voor 5000 Romeinen die de stad waren ontvlucht in verband met een pestepidemie. De stad is gebouwd op een van de Albaanse heuvels en is onder andere bekend vanwege de witte wijn met dezelfde naam. Je kunt in de omgeving van Frascati ook heel goed wijn proeven. In de stad zelf staan opmerkelijke 16e eeuwse villa’s die vooral dienden als aristocratische statussymbolen voor pausen, kardinalen en Romeinse edelen.

De beste hotels in de stad Rome // overzicht met waarderingen

Er zijn heel veel goede hotels in de stad Rome te vinden. Zelfs in het centrum van Rome, op loopafstand van alle dingen die je gezien moet hebben, zijn er nog genoeg hele goede accomodaties te vinden. Voor een volledig overzicht kun je het beste hier kijken, wil je alvast een samenvatting van de beste 3 hotels volgens ons, …