Rome Fiumicino Airport // trein of bus naar centrum, winkelen, taxi, auto huren

Leonardo da Vinci International Airport, ook wel Rome Fiumicino Airport (airport code: FCO) genoemd, is de grootste van de twee vliegvelden in de buurt van Rome. Het grootste vliegveld van Italië vervoerde ruim 40 miljoen passagiers in 2023 en is daarmee het tiende drukste vliegveld in Europa. Het ligt zo’n 30 kilometer ten westen van het centrum van de Italiaanse hoofdstad Rome en ligt daarmee in feite verder weg dan Rome’s tweede grootste vliegveld: Ciampino Airport.

Snelle links:
→ Indeling van de terminals
→ Vluchten vanuit Nederland
→ WiFi
→ Winkelen op Fiumicino Airport
→ Vervoer naar centrum opties
→ Leonardo Express trein
→ Regionale trein FL1
→ Bus naar centrum Rome
→ Auto naar het centrum
→ Taxi
→ Auto huren
→ Hotels

Vliegtuigmaatschappijen op Rome Airport
Vliegtuigmaatschappijen met een basis zijn ITA Airways, Vueling, Neos, Wizz Air en Ryanair. Naar Schiphol Amsterdam Airport gaan ITA Airways en KLM. Deze twee zorgen er samen voor dat Schiphol de op 1 na drukste route is vanaf Rome Fiumicino Airport. Verder vliegt Transavia ook nog naar Rotterdam The Hague Airport, en zorgen Brussels Airlines, ITA Airways en Ryanair nog voor een verbinding met Brussel. Vliegveld Rome Fiumicino heeft 3 bruikbare start en landingsbanen en 4 terminals. De exploitant van Fiumicino Rome Airport is Aeroporti di Roma.

Vervoer naar centrum Rome: trein en bus

RichtingReistijdPrijs
Leonardo Express treinStation Roma Termini30 minuten14 euro p.p.
FL1 Regionale treinStation Roma Tiburtina48 minuten8 euro p.p.
Terravision busStation Roma Termini55 minuten6 euro p.p.
Costral busStation Roma Termini45 minuten5 euro p.p.
TaxiOveral in centrum40 minuten50 euro totaal

Het treinstation van het vliegveld (Fiumicino Aeroporto Railway Station) ligt in de hoek van terminal 1, 2 en 3, aan de andere kant van de weg. Er rijden treinen van de Leonardo Express en FL1, beide uitgevoerd door Trenitalia.

Leonardo Express (afbeelding rechts)

De Leonardo Express is een snelle trein die iedere 15 minuten tussen Fiumicino Airport en Termini Station (platform 23 en 24) in centrum van Rome heen en weer rijdt. De reis duurt zo’n 30 minuten. Tickets kun je krijgen op de stations en online op de website van Trenitalia (online korting: 1 euro). Een ticket kost 14 euro, en kinderen tot 12 jaar rijden gratis mee met een volwassenen. Kinderen onder de 4 jaar reizen gratis. Tickets die op het station gekocht zijn, moeten ook nog gevalideerd worden. Reizigers die met de Leonardo Express hebben gereisd mogen met een korting de airportlounges Le Anfore en I Mosaici in. Let op dat je met een ticket van de Leonardo Express niet mee mag met regionale trein FL1, dit zijn aparte vervoerders!

Laatste trein? De Leonardo Express start vanaf Termini Station in Rome van 05:35 tot en met 22:35. Vanaf Rome Fiumicino Airport rijdt hij van 06:23 tot en met 23:23.

Regionale trein FL1

Je kunt vanaf Fiumicino Aeroporto Railway Station ook regionale trein FL1 van Trenitalia nemen richting het noorden (eindstation Orte). Op weekdagen vertrekt er iedere 15 minuten een trein. Op zondag en op vakantiedagen is dit iedere 30 minuten. Onderweg kom je langs de stations Roma Trastevere, Roma Ostiense, Roma Tuscolana aan de rand van het centrum van Rome, maar niet langs het centraal station van Rome. Vervolgens rijdt de FL1 verder langs Roma Tiburtina, Fidene, Fara Sabina en Poggio Mirteto tot eindstation Orte. Mocht de Leonardo Express om welke reden dan ook niet rijden, dan kun je ook de FL1 nemen en dan op Roma Trastevere, Roma Ostiense of Roma Tuscolana overstappen op lijn FL5. Een ticket voor alleen de FL1 kost 8 euro. Dat werkt prima als je in de buurt van een van treinstations aan de rand van het centrum moet zijn. Het duurt wel iets langer: reistijd ±48 minuten. Een overzicht van het treinstelsel van de stad Rome is hiernaast te vinden. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Laatste trein? De FL1 vertrekt vanaf het vliegveld van 06:28 tot en met 22:28 richting de stad Rome. Vanaf Rome Tiburtina is dit van 05:47 (zondag/vakantiedagen: 06:02) tot en met 10:02. 

Terravision bus

Het is zonder twijfel de goedkoopste manier om naar het centraal station Roma Termini in het centrum van Rome te reizen; de bus van Terravision. Iedere 20 tot 60 minuten (afhankelijk van de tijd) vertrekt er een bus bij terminal 3 (halte #5) richting Roma Termini (op via Giovanni Giolitti #38, aan de zuidwestkant van het centraal station, tegenover Jia Bigiotteria). De reistijd is zo’n 55 minuten. De prijs van een ticket is 6 euro voor een enkele reis en 11 retour. Kinderen van 0 tot en met 3 jaar zijn gratis.

Laatste bus? De Terravision bus rijdt van 06:05 tot 20:25 vanaf Fiumicino Airport naar Roma Termini Station. Vanaf het centraal station rijdt hij van 05:10 tot 21:30.

Bus van Costral

Een van de opties om van Fiumicino Airport direct naar het centrum van Rome te reizen, is door de bus van Costral te nemen richting Termini Station in het centrum van Rome. De bushalte ligt buiten de terminal. De reistijd is ongeveer 45 minuten en kost 5 euro in de app of 7 euro bij de buschauffeur. De bus rijdt ongeveer ieder half uur.

Met de auto vanaf het vliegveld naar het centrum van Rome

Het vliegveld is goed begaanbaar. Het ligt zo’n 30 kilometer ten west-zuidwesten van het centrum van de stad Rome en is verbonden met de A91, een snelweg met aan beide kanten drie rijstroken. Voor de snelste route naar het centrum: volg snelweg A91 richting het oosten en rij dan via Cristoforo Colombo op richting het noorden. Het duurt ongeveer 40 minuten om het Colosseum in het centrum van Rome te bereiken, dit ligt natuurlijk aan het verkeer.

Terminals & WiFi op Rome Fiumicino Airport

Op Fiumicino Airport zijn er maar liefst vier terminals. Gelukkig is er een grotendeels te voorspellen welke vliegtuigmaatschappijen welke terminals gebruiken. Voor vluchten van of naar Nederland en België is het handig om te weten dat KLM en ITA Airways op routes naar Amsterdam altijd gebruik maken van terminal 1. Ook Brussels Airlines en Ryanair doen dit vanaf terminal 1. Transavia vliegt voor de route naar Rotterdam vanaf terminal 3.

Indeling van terminals op Fiumicino Airport
Vliegveld Fiumicino werd al gebruikt sinds 1960. Alle terminals hebben echter een upgrade gekregen in de jaren ’90 en ’00. Hoewel ze vroeger nog terminal A, AA, B en C heetten, werden de namen veranderd naar terminal 1, 2, 3 en 5. Terminal 5 ligt iets verder weg dan de andere terminal, deze terminal wordt echter alleen gebruikt voor vluchten naar de Verenigde Staten en Israël. Vroeger was het een chaos op de luchthaven, tegenwoordig is er meer orde geschept. Terminal 1, 2 en 3 (Schengen en vluchten binnen Italië) zijn gescheiden van terminal 5. Bij terminal 1, 2 en 3 horen de gates van pier B, C en D. Bij terminal 5 horen de E-gates.

Gratis shuttle van terminals naar parkeerplaatsen en Cargo City Area
Wil je van het vliegveld naar de officiële parkeerplaatsen of naar Cargo City Area? Dan rijdt er een gratis shuttle iedere 15 minuten. Tussen 1 en 5 uur ’s nachts moet je de service aanvragen, dit doe je eenvoudig via een intercom die bij elke shuttle stop te vinden is.

Gratis WiFi

Op Rome Fiumicino Airport is de WiFi helemaal gratis. Er zijn meer dan 1000 WiFi antennes te vinden in de terminals, bij de gates en in de Cargo Area. Het netwerk heet Airport Free Wi-Fi. Het is simpel: verbind en klik op Free Wi-Fi. Het netwerk is snel genoeg om te streamen.

Winkels & restaurants op vliegveld Fiumicino

Op het vliegveld van Rome Fiumicino kun je heel veel winkels en restaurants vinden. Het is een groot vliegveld met ambitieuze uitbreidingsplannen en hierbij horen de beste winkels en restaurants. Zowel voor de security als na de security zijn er goede winkels te vinden. Voor de security is er natuurlijk een Lavazza, een apotheek, een Ciao Ristorante waar je kunt eten, een la Feltrinelli als een winkel voor boeken, magazine en tijdschriften en een aantal modewinkels. Maar het feest voor de airportshoppers begint pas na de security. Letterlijk iedereen kan hier terecht; of je nu van Italiaanse mode, internationale tijdschriften of goed eten houdt.

Na de security
In terminal 1 en 3 zijn de meeste winkels te vinden. Victoria’s Secret, Dolce & Gabbana, Gucci, Burberry, Armani, Montblanc en Moncler zijn voorbeelden van het soort topmodemerken die je overal op de luchthaven van Rome ziet. Maar er is veel meer; er zijn minder bekende Italiaanse modemerken en dat is misschien wel de kracht van de winkels op Fiumicino Airport. Ook qua eten kom je na de security overigens niets te kort. Voor een snelle hap kun je terecht bij de KFC, maar er zijn onder andere ook restaurants zoals Temakhino, Panella, Eataly, Sophi, Rosso Sapore, Mokà, Algida en een Rossolntenso.

Kijk voor het volledige overzicht van winkels en restaurants op deze pagina, uitgesplitst in de terminal waarvandaan jouw vliegtuigmaatschappij vliegt!

Taxi, auto huren en hotels op vliegveld Fiumicino

Omdat vliegveld Rome Fiumicino een groot vliegveld is, zijn er veel services op het vliegveld te regelen. Denk aan een taxi, een huurauto of een hotel dichtbij het vliegveld. Ondanks dat het vliegveld van binnen vrij onoverzichtelijk kan ogen, zijn er wel degelijk borden die verwijzen naar deze services.

Taxi op vliegveld Fiumicino

Je kunt altijd een taxi bij vliegveld Fiumicino vinden om jou naar je eindbestemming te laten rijden. Er zijn genoeg taxi’s te vinden buiten de terminals. Er is een vaste prijs vanaf vliegveld Fiumicino naar het centrum van Rome (binnen de Aureliaanse Muur) voor tot 5 mensen en bagage: 50 euro. De reistijd is zo’n 45 minuten. Let wel op: als jouw hotel buiten deze muren ligt, zul je gewoon moeten betalen wat er op de meter staat. Je kunt natuurlijk altijd aan de taxichauffeur vragen hoeveel hij denkt dat het gaat kosten. Maar je kunt al inschatten dat voor een groep van 4 mensen, de taxi niet alleen goedkoper is dan de Leonardo Express, maar je ook direct naar je eindbestemming brengt.

Bedenk dat de vaste prijs van 50 euro alleen geldt voor officiële taxi’s van Rome. Deze hebben niet alleen SPQR op de deur staan, maar ook de vaste prijs van 50 euro op de taxi staan.

Auto huren op FCO Airport

Je kunt een auto huren op Rome Fiumicino Airport bij de car rental desks in Torre Uffici 2, te bereiken via de passagierstunnel (afbeelding rechts) die de terminal met de Multilevel Parking Structure verbindt. Volg de borden vanaf Arrivals om de kantoren te vinden. Hier vind je een zeer groot aantal bedrijven die auto’s verhuren. Het zijn Autovia, Avis/Budget, Drivalia, Europcar, Goldcar, Hertz/Thrifty/Dollar, Italy Car Rent, Locauto Rent (Enterprise/National/Alamo), Maggiore, Rent4U, Noleggiare, OK Mobility, Rent4U, Rental Plus, Sicily by Car en Sixt.

Het zijn bekende en onbekende autoverhuurbedrijven, daarom is het het beste als je online vergelijkt. Zoek de goedkoopste auto uit en houd tegelijk rekening met je leeftijd (voor een eventuele jonge bestuurders-toeslag) en kijk of je een verzekering wilt of niet. Daarnaast kun je eventueel altijd nog navigatie, kinderzitjes en andere accessoires bijbestellen. De auto inleveren is heel eenvoudig; volg de borden op de snelweg als je Rome Fiumicino Airport nadert.

Hotels bij Rome Fiumicino Airport

Er zijn een aantal goede hotels in de buurt van vliegveld Rome Fiumicino te vinden. Er is echter maar 1 hotel die een rechtstreekse verbinding heeft met de terminals van Rome Fiumicino Airport; dit is het Hilton Rome Airport. Loop de passagierstunnel richting de parkeerplaatsen en de autoverhuurders helemaal uit en ga aan het einde rechts met de lift naar beneden. Eenmaal beneden sla je rechtsaf en daar staat het hotel. Wil je ook kijken naar andere hotels met eventueel een airport shuttle, kijk dan bij hotels in de buurt van Rome Fiumicino Airport.

Aeroporto di Roma-Fiumicino, Via Leonardo da Vinci, Fiumicino, Roma Capitale, Lazio, 00054, Italië

Auto huren op Rome Fiumicino Airport // 20+ autohuur bedrijven vergelijken

Ga je een auto huren op Rome Fiumicino Airport, heb je de keuze uit maar liefst 12 autoverhuurbedrijven. Dit is ontzettend veel voor een vliegveld. Het betekent wel dat ze elkaar allemaal flink beconcurreren, en daarmee de beste prijzen leveren voor de consument, en dat ben jij! Bekende bedrijven zijn Autovia, Avis/Budget, Drivalia, Europcar, Goldcar, Hertz/Thrifty/Dollar, Italy …

Hotels bij Rome Fiumicino Airport // Hilton, Albis Rooms, Aquila di Mare

Er zijn genoeg hotels bij Rome Fiumicino Airport, maar er is maar 1 hotel dat echt op loopafstand van het vliegveld zit. Dat is het Hilton Rome Airport. Hoewel het fijn is dat je niet afhankelijk bent van een shuttle, zijn er in de omgeving van het hotel nog veel goede hotels te vinden met …

Taxi op Rome Fiumicino Airport // Online taxi reserveren, bekijk prijs

Voor een taxi op Rome Fiumicino Airport hoef je je geen zorgen te maken. Buiten de terminals zul je genoeg taxi’s vinden. Een taxi gaat gelukkig direct naar jouw bestemming, en heeft natuurlijk geen overstap (in tegenstelling tot de bus of de trein). Boek nu snel jouw airport taxi vanaf Rome Fiumicino Airport door te klikken …

Winkels & restaurants op Rome Fiumicino Airport // winkelen overzicht

Op vliegveld Rome Fiumicino zijn er meer dan genoeg winkels te vinden. Grote modemerken en bekende ketens huisvesten zich in de airport mall. Wij hebben het uitgesplitst in voor de security (het publieke gedeelte), en na de security (het zogenaamde passengers-only gedeelte). Enkele voorbeelden van de bekende winkels op Rome Fiumicino Airport zijn de Gucci, Prada, Dolce & Gabbana, Swarovski, Timberland, …