Rome Ciampino Airport // transport (metro, trein, bus) naar centrum, taxi, auto huren

Rome Ciampino Airport (airport code: CIA), of volledig Ciampino–G. B. Pastine International Airport, is een vliegveld vlakbij de Italiaanse hoofdstad Rome. Het ligt dichterbij dan het grotere vliegveld Rome Fiumicino Airport. Hoewel meer mensen via Fiumicino Airport vliegen, is Ciampino Airport handiger voor mensen in het zuiden van het land. Dit omdat Ciampino Airport een directe verbinding heeft met Eindhoven Airport. Ciampino Airport ligt zo’n 15 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Rome. De afstand tot de plaatsen Frascati en Tivoli, vlakbij Rome, is respectievelijk 15 en 40 kilometer.

Snelle links:

→ Terminals, faciliteiten & WiFi
→ Bus met trein
→ Bus met metro
→ Bus direct
→ Auto huren
→ Auto naar Rome
→ Taxi
→ Hotels
→ Parkeren

Vliegtuigmaatschappijen op Rome Airport
Ciampino Airport verwerkte in 2023 zo’n 3,8 miljoen passagiers. Dit was ongeveer net zo veel als Eindhoven Airport in hetzelfde jaar deed. De enige twee vliegtuigmaatschappijen op Rome Ciampino Airport zijn Ryanair en Wizz Air. Ryanair verbindt Eindhoven Airport en Weeze Airport (vlak over de Duitse grens bij Venray) met Ciampino Airport.

Vanaf Eindhoven Airport of vanaf Weeze Airport kun je met Ryanair richting Rome Ciampino Airport vliegen. Boek de goedkoopste vliegtickets hiernaast!

Terminals, faciliteiten & WiFi op CIA Airport

De passagiersterminal op Ciampino Airport heeft 1 enkele verdieping in de terminal voor passagiers en heeft een ruimtelijke atmosfeer. De terminal is grofweg opgedeeld in 2 delen: departures en arrivals.

In de algemen vertrekhal zijn er een aantal faciliteiten te vinden. 4 informatiebalies, 31 check-in balies, een ticketbalie, een wisselkantoor, geldautomaten, een kantoor van Banca di Roma, (invalide)toiletten en enkele winkels zoals een Air Store waar je kranten, tijdschriften en boeken kunt kopen en een Gusto, een zelfservice-restaurant. Via de douanepoortjes kom je in het volgende deel dat alleen toegankelijk is voor vertrekkende passagiers. Hier is een eerste hulppost en verschillende horecagelegenheden zoals de Chef Express of de Mokà Rosso Sapore waar je iets kunt eten en drinken voordat je de lucht in gaat. Ook is er een Aelia Duty Free winkel en zijn er twee modewinkels: een Just Design en een Fedon.

Je kunt ook gewoon direct doorlopen naar een van de 16 gates. Welke gate? Dit is te vinden op de schermen die overal in de terminal hangen. Eenmaal langs de ticketcontrole bij de gate ga je meestal met de bus naar het vliegtuig.

Gevonden voorwerpen en VIP lounge
Het vliegveld heeft liften die naar de eerste verdieping gaan, waar ook het kantoor van ENAC/DCA (Ufficio Ogetti Rinvenuti) is met de Lost & Found. Je kunt hier niets in bewaring geven, alleen spullen afgeven of verloren spullen ophalen. Verder is er een VIP lounge die tussen 07.00 en 23.00 toegankelijk is.

WiFi op vliegveld Rome Ciampino
Overal op Ciampino Airport is WiFi. Er zijn meer dan 700 WiFi distributiepunten in de terminal en bij de gates geïnstalleerd. Verbinden met het internet is gemakkelijk. Schakel WiFi op je apparaat in en selecteer AIRPORT FREE WIFI. Start je browser op en je wordt automatisch gedirigeerd naar de welkomstpagina. Volg hier de instructies en maak onbeperkt gebruik van de WiFi op Rome Ciampino Airport.

Vervoer naar centrum Rome: bus, trein en metro

De meeste passagiers die aankomen op Rome Ciampino Airport willen na aankomst direct door naar Rome. Dat is op verschillende manieren gemakkelijk te doen. Een optie is de lokale bus richting het treinstation van Ciampino om daar vervolgens de trein van Trenitalia te nemen, of met de lokale bus richting het metrostation om daar de metro (lijn A, oranje) te nemen. Je kunt ook direct met de Terravision bus.

Bus naar station Ciampino en trein naar Roma Termini

Een van de opties om van Ciampino Airport naar het centrum van Rome te reizen, is door eerst de bus van Atral (zie afbeelding) te nemen richting Ciampino Station. De bushalte ligt net buiten de terminal. De reistijd is ongeveer 5 minuten en kost 1,20 euro. Een groot stuk bagage kost ook 1,20. Je kunt tickets kopen in de bus of bij het kantoor in arrivals van Ciampino Airport. De bus rijdt iedere 20 tot 50 minuten, beginnend rond half 6 ’s ochtends. Let op dat er in het weekend en tijdens de feestdagen minder bussen gaan.

Vanaf Ciampino Station vertrekt er iedere 5 tot 30 minuten, afhankelijk van het moment op de dag, een trein van Trenitalia richting Roma Termini, het centraal station van de stad Rome. De prijs is 1,50 euro en de reistijd ongeveer 15 minuten, en je kunt zowel de FL4 als de FL6 nemen. Het is een ideale optie. Als je de Atral bus en de Trenitalia trein bij elkaar optelt sta je in het ergste geval in totaal 1 uur en 20 minuten te wachten, maar ben je wel voor 2,70 in het centrum van Rome. Meestal is de totale wachttijd echter rond de 30 minuten.

Bus naar metrostation Anagnina en metro A naar Roma Termini

De bus van Atral (zie afbeelding) rijdt ook door naar metrostation Anagnina. De kosten zijn hetzelfde als de bus naar station Ciampino, 1,20 euro per persoon en 1,20 euro extra voor een groot stuk bagage. Deze bus rijdt iedere 20 tot 40 minuten, let erop dat hij in het weekend en tijdens de feestdagen minder frequent rijdt. De andere kant op, richting Ciampino Airport, vertrekt de bus van platform 1. De reistijd is ongeveer 20 minuten.

Vanaf metrostation Anagnina rijdt er een metro die in ongeveer 22 minuten naar Roma Termini rijdt, het centraal station van Rome. Een ticket kun je kopen op het metrostation en kost 1,50 euro. Er zijn 15 haltes tussen Anagnina en Roma Termini. Het ticket is 100 minuten geldig vanaf het moment van valideren, dus je kunt op Roma Termini nog gratis op metrolijn B overstappen om direct richting het Colosseum te gaan (metrolijn B: 2 stops richting Laurentina).

Terravision bus direct naar Roma Termini

De Terravision bus is een service die jou direct naar Roma Termini Station brengt. Als je net buiten de terminal op Ciampino Airport staat, sla linksaf en ga rechtdoor tot aan het busstation van vliegveld Rome Ciampino: halte #3. Een enkel ticket kost 5,90 euro, een retourticket 8,90 euro. Kinderen van 0 tot en met 3 jaar reizen gratis. De reistijd is ongeveer 40 minuten, dit ligt natuurlijk wel aan het verkeer. De bussen vertrekken vanaf het vliegveld en het centraal station van Rome ongeveer iedere 60 minuten. De halte bij Roma Termini is op via Giovanni Giolitti #38, aan de zuidwestkant van het centraal station, tegenover Jia Bigiotteria.

Auto richting Rome

Afhankelijk van of je een eigen auto of een huurauto hebt, kun je natuurlijk ook met de auto vanaf Rome Ciampino Airport naar het centrum van Rome. Let erop dat het centrum van Rome erg chaotisch kan zijn, zeker voor de beginnende autobestuurder. Vanuit het vliegveld kun je rechtsaf via de SS7 (of: Via Appia Nuova) richting het noorden rijden. Dan kun je kiezen om de ringweg E80/A90 te nemen (handig als je in het noorden van de stad moet zijn), of direct de stad in te rijden door op de SS7 te blijven rijden.

Taxi, auto huren en hotels bij Rome Ciampino Airport

Auto huren op Rome Ciampino Airport

Een huurauto kun je regelen bij maar liefst negen autoverhuurbedrijven. Dit zijn Auto Europa, Avis, Budget, Europcar, Hertz, Locauto Rent, Maggiore, Win Rent en Goldcar. Het grote aantal autoverhuurders zorgt ervoor dat de concurrentie stevig is, en dat is vaak terug te zien in de prijs. Kijk op deze pagina over een auto huren op Ciampino Airport voor meer informatie.

Taxi op vliegveld Rome Ciampino

De taxi standplaats bevindt zich nabij de uitgang van de luchthaven. De officieel erkende taxi’s zijn wit, hebben de aanduiding TAXI op het dak van de auto staan en hebben aan de buitenzijde op deuren, op de achterkant en binnen in de taxi een registratienummer. De rit naar het centrum van Rome kost 30 euro (vaste prijs, mits binnen de Aureliaanse muren) en duurt ongeveer 40 minuten. Dit ligt natuurlijk aan de drukte op de weg. Een taxi naar Fiumicino Airport kost 50 euro, ook een vaste prijs. Moet je naar Ostiense Station, dan kost het 30 euro en een taxi naar Tiburtina Station kost 35 euro. Deze prijzen kunnen in de loop der tijd veranderd zijn, vraag daarom ook altijd even de taxichauffeur naar een inschatting. En check deze pagina voor meer informatie over een taxi vanaf Ciampino Airport.

Hotels

Er zijn bij Ciampino veel hotels in de buurt te vinden. Wil je een hotel in de stad Rome of een hotel bij Ciampino Airport in de buurt? Op Ciampino Airport zelf is er helaas geen hotel te vinden met een directe aansluiting op de terminal. Er zijn wel genoeg hotels in het dorpje Ciampino die de moeite waard zijn! Check hiervoor booking.com.

Parkeren op vliegveld Rome Ciampino

Parkeren bij Ciampino Airport is eenvoudig. De terreinen voor kort parkeren P1 t/m P5 zijn gegroepeerd vlak in de buurt van de terminals. P6 ligt langs de Via Appia Nuova direct rechts van de ingang naar de luchthaven. De afstand tussen de parkeerplaatsen en de terminal is klein en gemakkelijk te belopen. Als je met kinderen reist is er dus geen gedoe met de combinatie van shuttlebus, koffers, tassen, kinderen en weinig tijd.

P3 is voor kort parkeren. Hier kunnen ongeveer 110 auto’s staan. De eerste 15 minuten zijn gratis, daarna wordt een tarief gerekend. Online reserveringen voor P3 zijn niet mogelijk. P3 heeft tevens zes invalidenparkeerplaatsen. Die zijn gratis mits er een geldige invalideparkeerkaart zichtbaar achter het raam is neergelegd.

P4 t/m P6 bieden samen ruimte voor zo’n 700 auto’s. Online reserveringen zijn hier wel mogelijk én zelfs raadzaam in verband met de korting die je dan krijgt op de tarieven. De luchthaven heeft hiervoor met Easy Parking een contract afgesloten. Easy Parking beheert het parkeerterrein en is verantwoordelijk voor de Customer Service en alles wat verder samenhangt met het parkeren op deze luchthaven. Lang parkeren is alleen mogelijk op P6. De tarieven voor parkeren zonder boeking vooraf staan aangegeven bij de verschillende ingangen. Een indicatie: €5/uur, €18/dag, €96/week.

Auto huren op Rome Ciampino Airport // 9 autohuur bedrijven vergelijken

Een auto huren op Rome Ciampino Airport is zo geregeld. Er zijn maar liefst negen autoverhuurbedrijven actief die auto’s in uiteenlopende klassen aanbieden. Hier zitten grote namen bij zoals Sixt, Europcar en Hertz. Het grote aantal autoverhuurders zorgt ervoor dat er in ieder geval een gezonde concurrentie is. De kantoren van de verhuurders is bij de …

Geschiedenis van Ciampino Airport // van WO 2 tot 100 vluchten per dag

Ciampino Airport werd al in 1916 in gebruik genomen en behoort nu tot de zes oudste nog operationele luchthavens in de wereld. Dat maakt de geschiedenis van Ciampino Airport uitermate interessant. Tot aan 1960 was deze luchthaven de enige en dus belangrijkste in de omgeving van Rome. Jaarlijks maakten ruim 2 miljoen passagiers er gebruik …

Taxi op Rome Ciampino Airport // prijzen, tarieven en vergelijken

Een taxi op Rome Ciampino Airport is natuurlijk makkelijk te nemen. De officiële taxi’s zijn wit en hebben een TAXI bord op het dak, netjes te vinden bij ‘arrivals’, net buiten de terminal. Op de buitenzijde staan op de deuren, op de achterkant en aan de binnenkant een taxiregistratienummer. Er zijn vaste prijzen voor een …